Norbert Klein

Voor een open samenleving

Over mij

Hallo, ik ben sinds 1 maart 65 jaar,  gehuwd en heb 4 kinderen en 2 kleinkinderen. Ik heb al veel jaren als subsidieadviseur gewerkt. Daarnaast adviseer ik mensen met woonplanning voor een betere functionele woningindeling. Van 2012 tot 2017 was ik 50PLUS / onafhankelijk Tweede Kamerlid. In 2017 heb ik met de Vrijzinnige Partij aan de Tweede Kamerverkiezingen deelgenomen. Bij de verkiezingen 2021 was in ondersteunend kandidaat nummer 8 voor Vrij en Sociaal Nederland.

Over mijn keuze voor Vrij en Sociaal Nederland

Vrij en Sociaal Nederland is onze verbinding om veranderingen ook binnen ons politieke systeem te realiseren. Mijn inzet is al vele jaren gericht op een politiek die uitgaat van vrije, gelijkwaardige mensen. Vrij: ik heb een positief mensbeeld waarbij ieder mens zelf keuzes kan maken, die je maatschappelijk ook kunt verantwoorden. Gelijkwaardig: niemand is in mijn ogen meer of minder. Niemand is hetzelfde maar niemand is beter dan een ander. Daarom is iedereen ook voor de wet gelijk. Dat motiveerde mij ook om op te komen voor mensen die vanwege hun leeftijd niet meer gelijkwaardig beschouwd worden zoals op de arbeidsmarkt, na pensionering of door lichamelijke beperkingen. Daarom kom ik ook op voor ouderen, die zeker in deze bizarre coronatijd door de politiek weggezet worden als onmondige, te betuttelen burgers getroffen door onrechtvaardige inkomensdalingen.

Maar niet iedereen krijgt kansen om zelf de vrije keuzes te maken. Dat betekent dat we dan als sociale samenleving de voorwaarden moeten realiseren om kansen mogelijk te maken en te zorgen voor elkaar. Om vrij te kunnen zijn, zijn vrijheid van armoede en vrijheid van angst noodzakelijk. Bevrijd zijn van armoede betekent voor mij een vrijheidsdividend (een sterkere aanduiding dan basisinkomen) en het recht op ontplooiing en ontwikkeling. Bevrijd zijn van angst is niet alleen de klassieke fysieke veiligheid maar ook de veiligheid van de persoonlijke integriteit, zoals waarborgen tegen persoonscontrole door de overheid en internetbedrijven.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Daarnaast ben ik als voorzitter van de regio Eemland (Amersfoort) actief voor Lions Clubs International.